Pages

Tuesday, May 27, 2014

AIFA....

Aifa....... Title post ummi kali ni...

Siapa Aifa?? Aifa adalah salah seorang anak murid ummi ... Aifa seorang yang sentiasa ceria... sentiasa happy.... suka senyum dan ketawa... hidup dia nampak bahagia sangat... seolah2 takde masalah langsung...

Pernah sekali dia sedih.. sebab diusik oleh cikgu2 lain yang mengatakan, ummi marahkan dia...merajuk dengan dia... Sedih dia ketara... padahal ummi takde apa2 pun.. cuma kebetulan ummi agak busy masa tu dan tak sempat tegur dia.... apa lagi, menjadi2lah cikgu2 lain duk menggiat dia.. hehehe.... sian Aifa... siap tak datang sekolah satu hari... esoknya bila datang sekolah, ummi tegur dia.. terus senyum.. bila ummi tanya kenapa tak datang sekolah semalam, dia kata dia pening kepala sebab memikirkan tentang hal ummi yang  marahkan dia... hehehe..... Aifa... Aifa...

Dalam ramai2 anak murid ummi, Aifa dekat sangat rasanya dengan ummi... Semua tahu....ummi merupakan cikgu yang garang dan anak2 di PPKI memang tak berapa berani nak dekat dengan ummi... Tapi tidak bagi Aifa... siap boleh peluk2 ummi lagi... hehehe... Kalau ummi tengah marah, dia siap tolong tolong cool down kan ummi... so sweet..

Tadi, ummi berkesempatan hantar Aifa balik ke rumah... For the first time, ummi masuk ke kampungnya... Subhanallah!! Kecilnya jalan nak masuk ke rumahnya... agak ke dalam kampungnya... dan rumahnya... ummi rasa so touching bila melihatkan keadaan rumahnya yang kecil dan daif.. Dengan bangga Aifa menunjukkan..." Tu dia lah rumah saya cikgu!!" sambil tersenyum seolah-olah amat gembira dapat menunjukkan 'istana' tempat tinggalnya bersama keluarga...

Allah.. Allah.. Allah.. Kehidupan anakku ini daif rupanya... rumah yang tidak sempurna... jauh sekali daripada kesenangan dan kemewahan.... melihat pada dirinya yang sentiasa gembira... happy go lucky..... seolah2 takde masalah walaupun  hidup dalam suasana yang serba kekurangan.... ummi  rasa sangat tersentuh... menangis ummi bila terkenangkan senyum dan gelak tawanya... maka petang ini, terhasil lah post ini.... walaupun ummi tak tau sebenarnya macamna ummi nak luahkan rasa hati ummi sekarang... mungkin apa yang tercatat di sini hanya sedikit daripada apa yang ummi rasa...

Aifa.... Ada sesuatu dalam diri Aifa yang buat cikgu rasa dekat dengan Aifa... Cikgu sayang Aifa...

No comments: