Pages

Friday, January 28, 2011

Ke Sekolah Hadi...


Pagi tadi ke Taski Hidayah....jumpa dengan cikgu2 Hadi. After a month, nak juga tau mcmana perkembangan satu-satunya my hero tu...

Good and not good.....dua2 ader... Yang goodnyer, Alhamdulillah cikgu2 Hadi bagitau yang Hadi seorang yang mudah mendengar kata dan dapat mengikuti p&p dengan baik. Tapi yang tak berapa best dengar bila cikgu2 cakap Hadi nie 'loyar buruk' sikit.. Tapi so far cikgunya kata, keloyaran buruk dia masih dapat dikawal.... tapi...as a ummi..... frust la jugak dengar... Sebab cikgu dia kata, Hadi seakan sengaja mencabar kesabaran cikgu2 dia.... :-(

Petang tadi sembang2 la dengan Hadi..... nasihat kat dia & cuba explain kat dia ape yang patut and ape yang tak patut dia buat masa tengah belajar dalam kelas... Sebelum nie pun pernah jugak pesan, tapi tak sangka pulak dia boleh loyar buruk pulak kat dalam kelas...

Mudah-mudahan Hadi tak berterusan mcam tu, sebab risau jugak.... Ye la...me as a teacher of course understand bila our student act just like Hadi...lama2 hilang gak sabar... Mudah2n anak ummi akan lebih beri tumpuan dan jadi anak yang soleh & cerdik...aminnn


Wednesday, January 19, 2011

2 minggu yang berlalu...

Hari ni..Selasa...minggu ke-3 persekolahan bagi sesi kali nie... 2 minggu dah berlalu... Banyak sangat rasanya yang ditempuh dalam tempoh itu...

Minggu pertama yang amat menguji..... Terasa kalut....terkial-kial nak stabilkan pengurusan masa... Al-maklumlah, puteraku Hadi buat kali pertamanya menjejakkan kaki sebagai murid sekolah walaupun hanya sebagai murid TADIKA si Taski hidayah.... :-) Alhamdulillah, anak bujang ummi amat memudahkan urusan ummi...semua kerisauan 'first day school' yang sentiasa bermain dalam kepala ummi...'blink' macam tu je... Anak ummi rupanya langsung tak meragam... Siap marah2 ummi lagi sebab ummi tunggu hadi kat sekolah masa first day tu... heheh... Luv u my hero!!

Minggu pertama ummi teruji di pagi Khamis... My little baby jatuh dan menyebabkan hidungnya mengeluarkan darah... Bayangkan panik & kalutnya ummi bila tengok baby ummi menangis kesakitan dengan hidung yang berdarah.... Cuti Rehat ummi terpaksa diambil walaupun baru 3 hari memulakan sesi persekolahan... Tapi ummi puas hati sebab dapat monitor Hannan for the whole day. Alhamdulillah pendarahan yang berlaku tidak serius... Tapi cukup untuk memberi kesan dan peringatan kepada ummi untuk lebih berhati2 dan lebih mengawasi di masa2 yg akan datang...


Minggu ke-2 ummi teruji lagi...... puteri hati ummi....Ummu Hani diserang demam panas yang bisa membuatkan ummi mengalirkan airmata melihanya... Tak sanggup ummi melihat Hani kekejangan hingga tak mampu berdiri sewaktu suhu badan yang terlalu panas... Anak ummi yang riuh dan keletah mulutnya, cuma mampu terbaring dan menrengek... Ya Allah... paniknya ummi masa tu... Alhamdulillah abi sentiasa cool dan dapat mengawal keadaan... Ummi je yang tak habis2 panik... Demam Hani berlarutan... Tapi Alhamdulillah, 2 hari ni Hani dah kembali sihat dan riang macam sebelum2 nie...

2 minggu yang berlalu....... Allah uji kesabaran ummi.... Allah uji kekuatan ummi.... Terima kasih Ya Allah..... ujian yang Kau berikan kepadaku....terlalu banyak hikmah yang tersembunyi... Aku akui diriku resah tetapi mengingatiMu membuatkan hilang segala keresahan.....Subhanallah......... Alhamdulillah........ Allahuakbar.....