Pages

Saturday, May 3, 2014

Tom Yam tanpa Kiub

Baru2 nie pos pic tomyam kat fb... Saja share...first time cuba buat tomyam merah tanpa guna kiub tomyam. Selalu kalau tak guna kiub tomyam, buat tomyam putih je... Tapi ni baru cuba buat tomyam merah... Kredit to Cikgu Ishak yang share sikit resepi dia...the rest, main pandai sendiri je... Alhamdulillah, jadikk...rasa masam manis tomato tu yang best..

Ni, ummi share la resepi yang tak seberapa...

Bahan-bahanya:
 
5biji tomato - diblend
1 labu bawang besar + 6 ulas bawang putih + 2 batang serai - di blend
3 batang serai - diketuk
3 helai daun limau purut
Jus limau secukup masamnya...:-)
Garam secukup rasa.. + Perasa (ummi guna perencah hilal)
Sotong + udang + daging / ayam secukupnya
Sayur2n secukupnya (ummi just masukkan bunga kobis, carrot & cendawan je..)
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
 
Cara-caranya:
 
Panaskan minyak dan tumis tomato yang diblend
Then masukkan bahan2 lain yang dah diblend dan tumis sampai wangi
Masukkan serai yang diketuk and daun limau kasturi
Masukkan sotong + daging / ayam dan kacau2kan
Masukkan air + jus limau + garam + perencah hilal
Renihkan sehingga mendidih..
Then masukkan sayur2n + udang
Didihkan lagi dgn api sederhana
Then.....siap!!!

Tadaaaa.... Memang maveles!!


Tomyam yang ummi buat ni memang takde bawang yang dihiris @ dipotong2.....sebabnya warga rumah nie mmg tak suka makan bawang....blend tak pe....sebab dah tak Nampak rupa bawang tu...heheh...macam2!!

No comments: